Aktuelnosti

Pregleda: 1968

Seminar za nastavnike informatike u srednjim školama "Primjena 3D printera u nastavi"

26.1.2018.

Na početku seminara, direktor JU MS hemijska škola Tuzla gdin Arif Švraka se zahvalio učesnicima seminara na dolasku i predstavio mogućnosti primjene savremenih alata u školama. MS Hemijska škola je na prošlogodišnjem međunarodnom takmičenju održanom u Londonu, na kojem je učestvovalo preko 200 učesnika, kao nagradu osvojila 3D printer od kada je i počela sa saradnja sa firmom "3D Republika" iz Beograda.

Prvi čovjek "3D Republike", gosp. Svetozar Kolesar predstavio je mogućnosti korištenja 3D printera u STEAM naukama (Science, Technology, Engeneering, Art and Mathematics) i iskustvenog učenja kako bi se podstakli znatiželja, dijalog i kritičko razmišljanje kod učenika i studenata. Uz rješenja koja su predstavljena na "Ultimaker Chalenge" takmičenju, učesnici seminara su mogli pratiti i izradu različitih predmeta i skolopva na 3D printerima.

  

Profesor Enes Bećirović, kolegama je predstavio nekoliko softwareskih paketa za izradu 3D modela. Uz predstavljanje software, profesor Bećirović je iznosio i svoja iskustva sa korištenjem i upotrebom ovog printera u nastavi.

Na kraju seminara, putem video linka, predstavnik firme AxionTech d.o.o., Ivan Milentijević je predstavio na koji način se mogu koristiti programski paketi kompanije Siemens čiji su oni partneri. Osim primjene programskih paketa, kompanija pruža velike pogodnosti za obrazovne ustanove u pogledu edukacije i korištenja njihovih proizvoda a sve u cilju edukacije mladih generacija za korištenje tehnologija 4. generacije.

Učesnici seminara su seminar ocjenili visokom ocjenom i izrazili želju da se i u narednom periodu organizuju pvakve vrste seminara.


Izvor: Josip Vojnić, stručni savjetnik