Aktuelnosti

Pregleda: 1940

Dodjela ORACLE certifikata i početak treninga Java Foundations

1.2.2018.

U prostorijama JU MS elektrotehnička škola Tuzla, 31.januara 2018. započeo je drugi ciklus treninga za nastavnike informatike u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona. Uvodno obraćanje polaznicima koji su uspješno savladali trening Java Fundamentals imao je generalni direktor ORACLE BH gospodin Amer Hadžikadić koji se zahvalio školi domaćinu, kao i Ministarstvu obrazovanja i Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona koji su prepoznali značaj i mogućnosti koje pruža ova kompanija u edukaciji i osposobljavanju za sudjelovanje na globalnom nivou.

   

Gospodin Darko Jureković, direktor ORACLE Academy za srednju i istočnu Europu se zahvalio svima koji su omogućili da se ovakvi seminari održe po prvi puta u Bosni i Hercegovini i najavio naredne seminare iz oblasti Java programiranja i primjene baza podataka, a zatim se osvrnuo i na mogućnosti koje se otvaraju za naše učenike i studente koji će u narednom periodu imati mogućnost učiti i raditi sa programskim jezikom broj 1 u svijetu za kojim je danas velika potražnja.

Nakon dodjele certifikata nastavnicima koji su uspješno završili osnovni trening Java programiranja, započeo je drugi ciklus treninga Java Foundations sa maksimalnim brojem učesnika za ovaj termin. Trening će trajati do maja kada će učesnicima koji uspješno savladaju i taj trening biti dodijeljeni certifikati. Uz ovaj trening, paralelno će se odvijati i trening Java Fundamentals za nastavnike koji nisu uspjeli prisustvovati prvom terminu zbog velikog interesovanja za ove treninge.

Treninzi se izvode na našem jeziku i vodi ih profesor dr.sc.Emir Mešković, prvi certificirani BH ORACLE trener, što je velika prednost prilikom praćenja treninga. Nakon prvog ciklusa treninga, preko 50 nastavnika će moći svoja znanja prenositi svojim učenicima u osnovnim i srednjim šklama što će svakako doprinijeti povećanju interesovanja za nastavu informatike u našim školama.


Izvor: Josip Vojnić, stručni savjetnik