Aktuelnosti

Pregleda: 1912

Održan sastanak Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona

11.4.2018.

Dana 11.04.2018.godine održan je sastanak Aktiva direktora predškolskih ustanova TK čiji je domaćin bila Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla na čelu sa direktoricom Sanjom Karić. Sastanak je svečano otvorio i vodio predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona gospodin Ibrahim Rizvić. Pored direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona sastanku su prisustvovali savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavoda Ramiz Nurkić i Medira Čulum stručna saradnica u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK.

Centralna tema sastanka bila je provedba Obaveznog programa za djecu u godini pred polazak u školu, te stanje u predškolskim ustanovama.

Svi direktori su saglasni da se svijest građana o značaju predškolstva podigla na veći nivo u odnosu na period od prije samo nekoliko godina, te se kao posljedica u svim ustanovama javlja tzv. „lista čekanja“ tj. predškolske ustanove nisu u mogućnosti da prihvate svu djecu čiji su roditelji predškolskoj ustanovi podnijeli zahtjev za upis.

Zaključeno je da su i postojeći Pedagoški standardi za predškolski odgoj i obrazovanje na području Tuzlanskog kantona zastarjeli i da je neophodno što prije pristupiti izradi novih.

Obavezni programa predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu koja su u godini pred polazak u školu otpočeo je 2.04.2018.godine i uspješno se provodi na cijelom području Tuzlanskog kantona, te da se finansiranjem ovog programa radi o pravednoj raspodjeli novca poreskih obveznika.

Važno je naglasiti da su ovo sistemske aktivnosti vlasti kako na lokalnom (općine TK i Grad Tuzla), tako i na kantonalnom nivou. U tu svrhu lokalne vlasti (općine i Grad Tuzla) su u svojim budžetima obezbijedile preko 300.000,00 KM, Ministarstvo obrazovanja i nauke je za afirmaciju predškolskog odgoja i poboljšanje uslova rada preko Vlade planiralo stedstva u iznosu od 305.000,00 KM od čega je  60.000,00 KM a za podršku realizaciji Obaveznog programa.


Izvor: Ramiz Nurkić, stručni savjetnik