Aktuelnosti

Pregleda: 970

Održan zajednički sastanak ministra Barakovića, predstavnika Pedagoškog zavoda i predstavnika Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona

12.3.2021.

 

U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona Tuzla, 5.03.2021.godine održan je zajednički  sastanak ministra obrazovanja i nauke Elvisa Barakovića sa predstavnicima Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona.

Sastanak je upriličen s ciljem sagledavanja trenutne situacije u oblasti predškolstva na našem kantonu te pripreme predškolskih ustanova za provođenje Obaveznog programa, gdje su razmatrana i pitanja oko organizacije rada ustanova u tekućoj pedagoškoj godini.

Pored ministra Barakovića sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra Fikret Vrtagić, savjetnik u ministarstvu Asim Bojić, direktor Pedagoškog zavod Tuzlanskog kantona Nikola Čiča, savjetnik za obrazovanje Ramiz Nurkić te predstavnici Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona.

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala dogovoreno je da Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu koja su u godini pred polazak u školu otpočene 5.04.2021.godine i da traje do 14.06.2021.godine u obimu od 50 radnih dana i maksimalnom dnevnom trajanju od 3 sata. Od osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona se očekuje da upis djece sa svog školskog područja izvrše u prvoj polovini marta 2021.godine kako bi na osnovu tih podataka predškolske ustanove mogle planirati prijem zaposlenika koji će provoditi Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja.


Izvor: Ramiz Nurkić, stručni savjetnik