Obavještenja

Pregleda: 5971

Dan Sigurnijeg Interneta 2018.

2.2.2018.

 

Svake godine, na drugi dan druge sedmice drugog mjeseca hiljade ljudi širom svijeta se udruže kako bi učestvovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i informacionih i komunikacionih tehnologija pod sloganom koji stavlja akcenat na određenu problematiku. Dan sigurnijeg interneta 2018 će se obilježiti pod sloganom „Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet počinje s tobom!" ("Create, connect and share respect: A better internet starts with you").

 

Ove godine kviz je namjenjen svim učenicima osnovnih i srednjih škola, te su kreirana dva kviza koji će biti dostupni na www.dansiqurniieqinterneta.org:

kviz za učenike I - IV razreda osnovnih škola, i

kviz za učenike V - IX razreda osnovnih škola i

I - IV razreda srednjih škola.

 Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2018, 06. februara/ veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i nagrade na web stranici. Pobjednici će biti nagrađeni adekvatnim nagradama - uređajima kao što su tablet, pametni telefon, digitalni foro aparat, slušalice, baterije za punjenje mobilnih telefona i druge nagrade. Putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici tokom takmičenja biti će vidljivi podaci koliko djece je učestvovalo u kvizu i iz kojih gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Završni događaj, odnosno svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, planiran je nakon realizacije kviza, sredinom februara/veljače 2018. godine, a uz prisustvo medija i javnosti.