Projekti

Pregleda: 3951

Potpisan sporazum o predškolskom odgoju i obrazovanju

8.12.2014.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona su u protekle dvije godine, u partnerstvu sa organizacijom Save the Children, te u bliskoj saradnji sa gradom Tuzla i općinama ovog kantona, uspostavili ukupno 61 učionicu za predškolski odgoj i obrazovanje i 4 centra za rani rast i razvoj. U četvrtak, 4. decembra, u Međunarodnoj galeriji portreta „Ismet Mujezinović“ Tuzla, sve četiri strane uključene u ovaj projekat ozvaničile su saradnju i posvećenost unapređenju uslova za rani rast i razvoj djece u Tuzlanskom kantona, potpisivanjem memoranduma o saradnji. “Uspjeli smo prije svega zahvaljujući svim faktorima koji su učestvovali u ovom projektu Obrazovanje po mjeri djeteta, ali bez organizacije Save the Children, ne bismo bili u prilici da djecu obuhvatimo ovom vrstom odgoja, kazao je prilikom potpisivanja Memoranduma Mirsad Kunić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK.

Do kraja 2015. godine planirano je uspostavljanje dodatnih 22 učionice u TK, čime će se ukupno opremiti i uspostaviti 83 učionice za obavezno predškolsko obrazovanje u godini prije polaska u školu, posebno u ruralnim i razuđenim područjima u svih 13 općina, a već su uspostavljena i 4 centra za rani rast i razvoj u općinama Čelić, Sapna, Kalesija i Teočak, koje do sada nisu imale infrastrukturu za provođenje predškolskih programa. Do sada je u 2013. i 2014. godini, zahvaljujući ovoj saradnji, oko 2000 djece obuhvaćeno obaveznim predškolskim obrazovanjem u godini prije polaska u osnovnu školu u Tuzlanskom kantonu. „Utjecaj ovog projekta na kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja kao i odgoja i obrazovanja u cjelini je značajan a posebno je došao do izražaja u sredinama gdje nema predškolske ustanove (Kalesija, Sapna, Teočak i Čelić) mada ni u drugim sredinama nije zanemariv. Naime, po saznanjima kojima raspolažemo sa terena a tiču se obrazovnih postignuća učenika prvog razreda, po izjavama nastavnika djeca su u ovoj školskoj godini daleko bolje pripremljena za školu, u svom radu samostalnija u odnosu na učenike koji su pohađali prvi razred predhodnih godina a nisu imali priliku da pohađaju obavezni predškolski program u godini pred polazak u školu. Daleko veći značaj ovom projektu daje to što se na terenu i uopće na području kantona osjeća poboljšanje svijesti građana pa tako i lokalnih vlasti o samom značaju ulaganja u predškolski odgoj,“ ocijenio je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Potpisnici memoranduma o saradnji su Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Mirsad Kunić, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, g. Nikola Čiča, direktorica organizacije Save the Children, gđa Andrea Žeravčić, gradonačelnik Tuzle, te načelnici općina Banovići, Čelić, Doboj-Istok, Gradačac, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak i Živinice. Pored uspostavljanja učionica za predškolski odgoj i obrazovanje, kroz projekat „Obrazovanje po mjeri djeteta u Tuzlanskom kantonu – Bosna i Hercegovina na putu ka EU“ Save the Children je obučio i 130 nastavnika, učitelja i odgajatelja za rad sa djecom i roditeljima u okviru ovih učionica.

Istovremeno, općine su izdvojile finansijska sredstva za rad odgajatelja i za tekuće troškove učionica za školsku godinu 2013/2014, a sporazumom se obavezuju da će sredstva nastaviti izdvajati i ubuduće, kako bi dolazeće generacije dječaka i djevojčica imale priliku da pohađaju obavezno predškolsko obrazovanje u godini prije polaska u školu. „Ovaj projekat je jedinstven jer povezuje nas kao međunarodnu organizaciju, općinske i kantonalne vlasti u čvrsto partnerstvo, u kojem se svako od nas obavezuje da će doprinijeti uspostavljanju i budućem funkcionisanju ovih učionica za predškolski odgoj i obrazovanje. Ovo je veliki uspjeh koji pokazuje da ako ujedinimo napore i raspoloživa sredstva možemo ostvariti izvanredne rezultate i unaprijediti pristup i kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja i obrazovanja općenito u BiH,“ ističe Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children.