Takmičenja učenika srednjih škola

Pregleda: 4058

Održano IV. kantonalno natjecanje iz informatike za učenike srednjih škola TK

25.4.2016.

U organizaciji Pedaškog zavoda TK i JUMS Elektrotehničke škole iz Tuzle, u subotu 23.04.2016. godine je održano kantonalno takmičenje iz informatike. Na ovom takmičenju učešća je uzelo oko 50 učenika iz svih gradova Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije

 

Takmičenje je nakon prigodnog programa otvorio direktor elektrotehničke škole Tuzla, Selmir Dadanović koji je svim učesnicima zaželio puno uspjeha u takmičenju i pozvao takmičare da i naredne godine ponovo dođu u Tuzlu. Inače, elektrotehnička škola Tuzla je po treći puta bila domaćin ovog takmičenja, a ove godine je za profesore mentore učenika organizovano i nekoliko predavanja od strane domaćih i inozemnih firmi. Tako su profesori imali priliku putem video linka saslušati zanimljivo predavanje gospodina Davora Jurekovića, ispred firme Oracle koji je ukratko predstavio aktivnosti Oracle Akademije i mogućnosti koje ona pruža.

Nakon toga se predstavilo nekoliko domaćih informatičkih firmi i visokoškolskih ustanova zainterresiranih za razvoj i školovanje kadrova informatičke struke.

Takmičenje je organizovano po propozicijama Međunarodne informatičke olimpijade gdje takmičari rješavaju probleme u određenom programskom jeziku (C ili Pascal). Vremensko ograničenje za izradu programskih rješenja je 3 sata. Testiranje urađenih programa je automatizovano. Takmičar preko odgovarajućeg interfejsa pošalje sudiji programski kod preko instalisanog servera, koji prethodno može testirati u svom lokalnom okruženju (Dev-CPP, Free Pascal).

Tuzlarije

Rezultati deset prvoplasiranih takmičara:

Tuzlarije


Izvor: Josip Vojnić, stručni savjetnik