Takmičenja učenika

Pregleda: 4297

Održano 6. kantonalno takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola

20.4.2018.

Ovogodišnje kantonalno takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola održano je 14.04.2018.godine u JU MSŠ Gračanica, čiji su se uprava i uposlenici potrudili da se sve održi i protekne na zavidnom nivou. Na takmičenje je sudjelovalo 39 učenika iz 20 škola.

Kao i dosada, učenici su rješavali zadatke u programskim jezicima Pascal i C++ na svojim računalima, a rješenja problema su slali sudijskom žiriju putem računalne mreže. Takmičenje je trajalo 3 sata, a za to vrijeme njihovi nastavnici su mogli pratiti predavanja putem video linka.

Uvodno predavanje su održali predstavnici domaće informatičke firme "Tring" Gračanica u kome su predstavili svoju firmu i dio poslova kojim se bavi ova poznata domaća firma.

Nakon toga prisutnima se obratio, putem video linka, gospodin Darko Jureković direktor ORACLE Academy, koji je zaželio uspješan rad natjecateljima a nastavnicima je predstavio dosadašnje aktivnosti koje su provedene na području kantona u suradnji sa Pedagoškim zavodom i Ministarstvom obrazovanja i nauke TK. U nastavku je predstavio aktivnosti ORACLE Academy u Bosni i Hercegovini, dosadašnja iskustva i planove za budućnost.

O primjerima obrazovnih sadržaja za učenike i nastavnike, govorila je g-đa Saida Deljac, savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Gospođa Nikolina Bubica, članica Radne skupine za izraduNastavnog plana i programa za osnovnu školu, govorila je o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole u Hrvatskoj.

Profesor Edin Kadić je u svom izlaganju predstavio dva primjera uspješnih i održivih virtualnih zajednica škola i nastavnika, a g-din Vlado Lendvaj je predstavio projekte udruge IRIM na kojima radi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Inače g-din Lendvaj je osoba koja je pokrenula uvođenje mikrobota u osnovne škole u Hrvatskoj i BiH.

U takmičarskom dijelu, nagrade su osvojili

1. Smailagić Sead, JU MS elektrotehnička škola Tuzla

2. Hidanović Eldar, JU MS elektrotehnička škola Tuzla

3. Nurkić Kerim, gimnazija "dr. Mustafa Kamarić" gračanica

Nagrade prvolasiranim učenicima i njihovim mentorima uručio je

direktor JU MSŠ Gračanica, g-din Redžo Alihodžić

Svim takmičarima su uručene prigodne nagrade koje je i ove godine osigurala kompanija ORACLE, putem ORACLE Academy i direktora g-dina Darka Jurekovića.

 

Prvoplasirani učenici su stekli pravo nastupa na Informatičkoj olimpijadi BiH koja će se održati u Sarajevu. Našim takmičarima i njihovim mentorima želimo puno uspjeha.

 

 

 


Izvor: Josip Vojnić, stručni savjetnik