Takmičenja učenika

Pregleda: 938

Održano regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

25.3.2019.

Regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke za učenike osmog i devetog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole sa područja Muftiluka tuzlanskog održano je 23. marta 2019. godine u JUOŠ “Tojšići”, Kalesija.

Na takmičenju je učestvovalo 186 učenika osnovnih i srednjih škola, a prva tri takmičara će predstavljati Muftijstvo tuzlansko na državnom takmičenju iz Islamske vjeronauke. Prvi put su ove godine učešće na takmičenju imali i učenici srednjih škola iz bosanskohercegovačkog entiteta RS. 

Učenici škole domaćina i hor El-Aziz iz Kikača su prije početka takmičenja priredili prigodan program, a prisutnima su se obratili glavni imam Enver-ef. Alić, direktor škole Ibrahim Sakić, Izet Numanović, predstavnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, te savjetnik načelnika Općine Kalesija.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao da Bosna i Hercegovina ima vrijedne, dobre i talentirane mlade ljude. Islamska zajednica ove godine pokrenula je veliki broj programa kojima će se pokazati koliko je opasan porok kocke. U svom obraćanju, istakao je vrlo dobru i korektnu saradnju sa institucijama obrazovanja i lokalnih zajednica. Muftija je učenike pozvao da na svakom koraku šire lijepu riječ, da svojim primjerom promoviraju vrijednosti i proglasio takmičenje otvorenim.

Uspjeh učenika po kategorijama učenika:

U kategoriji osmih razreda su:
1. Tabaković Ajla, JUOŠ “Špionica”, Srebrenik
2. Mehanović Jasmina, JUOŠ “Špionica”, Srebrenik
3. Hodžić Lejla, JUOŠ “Pazar” Tuzla

U kategoriji devetih razreda su:
1. Čikarić Mirha, JUOŠ “Kalesija”, Kalesija
2. Imamović Azra, JU “Druga osnovna škola Živinice”, Živinice
3. Kuduzović Ajla, JUOŠ “Kalesija”, Kalesija

U kategoriji prvih razreda srednje škole su:
1. Dugonjić Samra, JU Gimnazija Živinice
2. Trumić Belma, JU Gimnazija Živinice
3. Konjić Nerma, JU Gimnazija “Meša Selimović”, Tuzla

Cijeli proces takmičenja je pratio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac.

Organizatori takmičenja su: Pedagoški zavod TK Tuzla, Muftijstvo tuzlansko i JU OŠ Tojšići – Kalesija.

 


Izvor: Izet Numanović, stručni savjetnik