Aktuelnosti

Pregleda: 1543

Poziv srednjim školama za učešće u projektu"Francusko-njemačkog kulturnog fonda 2018."

6.2.2018.

Projekat pod nazivom „Kulturno nasljeđe, mladi i inovacije: istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izraz"  je kojim se godina Evropskog kulturnog nasljeđa obilježava kroz zajednički projekat Goethe-lnstituta i Francuskog Instituta u Bosni i Hercegovini, u okviru FRANCUSKO - NJEMAČKOG KULTURNOG FONDA 2018.

 Bosna i Hercegovina ima bogatu istoriju i kulturno nasljeđe, koje svjedoči različitim kulturnim uticajima pod kojim je ova zemlja bila. Međutim, samo tri spomenika su pod zaštitom UNESCA, iako zemlja obiluje mnoštvom kulturnog nasljeđa. "Ovim projektom želimo pozvati učenike srednjih škola  i njihove nastavnike da odaberu historijsko umjetničko djelo koji se nalazi u njihovom neposrednom okruženju i zajedno razviju strategiju kako bi taj zaboravljeni ili čak nepoznat spomenik predstavili javnosti i dali na vrijednosti.

Projekat će se odvijati u nekoliko faza. Prva faza je prijava zainteresovanih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, potom odabir 20 razreda koji će učestvovati. Nakon odabira predviđenja je dvodnevna radionica za nastavnike razreda koji učetvuju pod vodstvom stručnjaka iz Francuske i Njemačke krajem februara. Učesnici (nastavnici) nakon radionice biraju historijsko umjetničkoj djelo i razvijaju projekat u saradnji sa svojim razredom. Odabir pobjedničkog projekta: iz svake škole koja učestvuje u Sarajevo dolazi jedan/jedna nastavnik/nastavnica sa jednim/jednom učenikom/učenicom i predstavlja idejno riješenje žiriju. Završna manifestacija je zajednička izložba projekata koja bi se mogla prikazati i u svim školama koje su učestvovale.

Sve troškove realizacije ovog projekta snose Goethe-lnstitut i Francuski institut.


Dokumenti