Aktuelnosti

Pregleda: 1694

Održan sastanak Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona

17.9.2018.

Dana 14.09.2018.godine u prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzla održan je sastanak Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona.
Sastanak je vodio predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona gospodin Ibrahim Rizvić. Pored direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona sastanku su prisustvovali savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavoda Ramiz Nurkić i Medira Čulum stručna saradnica u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK.
Centralna tema sastanka bila je Informacija o stanju u predškolskim ustanovama Tuzlanskog kantona na početku pedagoške 2018/19.godine


Svi direktori su saglasni da se svijest građana o značaju predškolstva podigla na veći nivo u odnosu na period od prije samo nekoliko godina, te se kao posljedica u svim ustanovama javlja tzv. „lista čekanja“ tj. predškolske ustanove nisu u mogućnosti da prihvate svu djecu čiji su roditelji predškolskoj ustanovi podnijeli zahtjev za upis.
Značajno je napomenuti da je ove pedagoške godine u predškolske ustanove na području Tuzlanskog kantona upisano preko 2600 djece a da preko 200 djece čekaju na upis „tzv.lista čekanja“ prvenstveno zbog ograničenosti prostornih kapaciteta predškolskih ustanova.
 

Zaključeno je:

- Uputiti molbu nadležnim vlastima ( prije svega općinskim i kantonalnim) da ulože napore u obezbjeđivanju prostornih kapaciteta u predškolskim ustanovama, a samim time obezbijedio i pravičan pristup svakog djeteta predškolskom odgoju i obrazovanju.
- Da su postojeći Pedagoški standardi za predškolski odgoj i obrazovanje na području Tuzlanskog kantona zastarjeli i da je neophodno što prije objaviti nove pedagoške standarde čija je finalizacija u toku.


Izvor: Ramiz Nurkić