Aktuelnosti

Pregleda: 783

Održan seminar za nastavnike stručno-teorijske i praktične nastave u srednjim školama TK

31.12.2019.

U prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Tuzla, tokom mjeseca decembra 2019.godine organiziran je seminar za nastavnike stručno-teorijske i praktične nastave u srednjim školama Tuzlanskog kantona. Na seminaru je učestvovalo 120 nastavnika raspoređenih u 4 grupe.

Teme seminara su bile:

-„Modularna nastava-planiranje, programiranje i pripremanje za nastavu“.

- „Praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje po modularnom sistemu, Primjena Pravilnika o ocjenjivanju“

Kroz teorijski i praktični dio učesnike seminara su vrlo uspješno vodile edukatorice/ moderatorice Azika Musemić i Fatima Hadžikić, iskusne nastavnice stručno-teorijske nastave u primjeni modularnog NPP. Cilj je bio osnaživanje nastavnika stručno - teorijske i praktične nastave za kvalitetniju realizaciju nastave i primjenu modularnih NPP. Također je kroz vrlo kvalitetnu raspravu i diskusiju data prilika svim učesnicima da razmijene iskustva ali i razriješe sve nedoumice i dileme vezane za ovu temu. Posebno veliki interes je bio vezan za temu ocjenjivanje i primjena Pravilnika o ocjenjivanju po modularnom sistemu. Rezultat praktičnog rada je i prijedloga određenih rješenja kroz izmjenu Pedagoških standarda i Zakona, što bi dovelo do poboljšanja kvaliteta i usklađivanja pristupa u praksi.

Učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo izborom teme kao i predavačima, što potvrđuje prisustvo učesnika i urađena evaluacija na kraju seminara.


Izvor: Ankica Grgić Mišković, stručni savjetnik