Aktuelnosti

Pregleda: 1132

Snimanje časova iz predmeta Geografije za on-line nastavu

12.5.2020.

Zbog proglašenja pandemije Corona virusa (Sars 2-covid 19) i na području Tuzlanskog kantona  preduzete su značajnije preventivne mjere zaštite. Nastava u školama je obustavljena  12. marta do danas. Od dana obustavljanje redovne nastave užurbano se priprema pokretanje platforme za održavanje on line nastave. Uz veliko zalaganje zaposlenih u Pedagoškom zavodu TK kao i nastavnika koji su uzeli učešće u snimanju časova,  roku od  sedmicu dana,  od dana obustave  nastave,  sistem on line nastave sa snimljenim časovima je počeo da funkcioniše.

Odabrana grupa nastavnika geografije su  u Pedagoškom zavodu TK održali sastanak 18. marta 2020.  i podijelili zaduženja. Snimanju se pristupilo 20. marta a bilo okončano  24. marta. Prvi snimci  časova iz  Geografije bili su dostupni nastavnicima i učenicima već 23. marta 2020. godine. Snimljeni su časovi za sve razrede osnovne škole od VI-IX razreda  i za gimnazije od I-IV razreda.

Nastavnici koji su odlučili pomoći snimanju časova su uložili veliki napor. Pored svojih redovnih obaveza rada  sa učenicima, koji su bili  u to vrijeme bili mogući, ne štedeći sebe i ne obazirući se na opasnost od zaraze, dolazili su na snimanja. Na snimanjima, koji su se odvijali i neradnim danima, ostajali su  po čitav dan.   U organizaciji i snimanju časova iz predmeta Geografija  za osnovne škole su učestvovali sljedeći nastavnici: Hađija Avdić iz   JU OŠ „Mramor“ u Mramoru, Almira Kunosić iz   JU OŠ „Centar“ u Tuzli, Borjana Petrović Vilušić iz    KŠC „Sveti Franjo“- Osnovna skola  i Gimnazija u Tuzli, Amela Subašić iz  JU OŠ „Tušanj“ u Tuzli, Naida Bećirović  iz   JU OŠ „Šerići“ u  Šerićima, Valid Jaganjac  iz  JU OŠ „Pasci“ u  Pascima Tuzla, Aleksandra Selimović iz   JU OŠ „Miladije“ u Tuzli, Suada Trumić iz JU OŠ „Dubrave“ u Dubravama i „II osnovna škola“ u Živinicama. Za časove iz gimnazija učestvovali su sljedeći nastavnici: Admir Hasanović iz JU  MSŠ u Kalesiji i Dževad Halilović iz  MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju.


Izvor: Mersed Šljivić, stručni savjetnik