Aktuelnosti

Pregleda: 2190

Sastanak sa ministrom obrazovanja i nauke

1.2.2021.

Danas su ministar obrazovanja i nauke TK doc.dr Elvis Baraković i pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku Fikret Vrtagić, održali radni sastanak sa direktorom i stručnim savjetnicima Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Tuzla. Voditelj sastanka je bio direktor Pedagoškog zavoda dr.sc. Nikola Čiča.

Ministar Baraković je na sastanku upoznat sa radom Pedagoškog zavoda i najaktuelnijim temama u  oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i obrazovanja odrslih i mogućim putevima razvoja i osavremenjavanja nastave i nastavnog procesa kroz kontinuirani rad svih organa i ustanova obrazovanja sa posebnim naglaskom na izdvajanje prioriteta.

Predstavnici Pedagošđkog zavoda su po sektorima izložili najaktualnije poslove koji su u fazi realizacije i naglasili potrebu rješavanja nekoliko pitanja i utvrđivanja pravaca daljeg rada i djelovanja kao što su:

1. Strategija za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanju sa sedmogodišnjim planom implementacije u Tuzlanskom kantonu,

2.Zbog funkcionalnijeg uspostavljanja sistemskih rješenja, usklađivanje zakonskih i podzakonskih akata na svim nivoima obrazovanja, a kao prioritet izdvojen je Zakon o obrazovanju odraslih.

3. Pitanja organizacije i realizacije mature na nivou osnovnih i srednjih škola i takmičenja  u uvjetima ograničenja uslijed epidemiološke situacije,

 

 Sastanak je bio izuzetno i obostrano konstruktivan i koristan a ministar Baraković je naglasio posebnu podršku svim oblicima sistemskog rješavanja problema. Učesnici sastanka su izrazili potpunu i obostranu spremnost da preuzmu obaveze i odgovornost, te da samo zajedničkim nastojanjima možemo unaprijediti i upravljati obrazovnim procesom.


Izvor: Izet Numanović, stručni savjetnik