Aktuelnosti

Pregleda: 390

Obilježen Dan maternjeg jezika

22.2.2022.

Međunarodni dan maternjeg jezika u svijetu se obilježava 21. februara.  Generalna skupština UNESCO 1999. godine označila je ovaj datum za Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestvovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Na ovaj dan ukazuje se  veća pažnja pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti, višejezičnosti, učenja i razvoja maternjeg jezika. Dan maternjeg jezika je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja  različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem. U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine jezika će odumrijeti. Svake dvije sedmice u svijetu se ugasi po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jednog jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, da sačuva svoje pismo,  ali i da se njeguje u školama i medijima.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen je u svim školama na području Tuzlanskog kantona, a centralna manifestacija povodom Dana maternjeg jezika održana je u Dobrnji, u rodnom mjestu Muhameda Hevaija Uskufija, alhamijado pjesnika i sastavljača tursko-bosanskog rječnika.

Domaćin manifestacije,, JU Osnovna škola „Mramor“ Mramor,  priredila je kulturno-umjetnički program, uz podršku KUD „Mladi Rudar“ Dobrnja i mjesnog džemata u čijem je sastavu i Kulturni centar „Muhamed Hevai Uskufi“ Dobrnja.  Gost programa bio je, Sadil Mehmedović, profesor i umjetnik iz Srebrenika. Manifestaciji su prisustvovali i Boris Krešić, zamjenik predsjednika Skupštine TK, Armela Topuzović, sekretar ministarstva obrazovanja i nauke TK, Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda, gosti iz Ambasade Republike Turske u Sarajevu i  predstavnici Yunus Emre Instituta iz Sarajeva.


Izvor: Azra Mujaknović, stručna savjetnica