Seminari

Pregleda: 2238

Održan on-line seminar za modul Nastava - srednje škole

26.3.2021.

U sklopu pripreme za potpuni dovršetak implementacije Obrazovno-Pedagoškog Informacionog Sistema (OPIS) u srednjim školama Tuzlanskog kantona održan je On-line seminar za delegirane osobe koji će administrirati i održavati ovaj modul na nivou svojih škola..

Ovakav modul se već dvije godine koristi u svim osnovnim školama Tuzlanskog kantona. U sklopu ovog modula vrši se evidentiranje i praćenje svih indikatora vezano za organizaciju nastave po odjeljenjima, upisanim zanimanjima, tipovima gimnazija, objektima, nivoa stručnosti kao i drugim relevantnim pokazateljima. Sistem omogućava evidentiranje podataka po tačno definisanoj proceduri naslonjene na propisane nastavne planove i programe kao i specifičnosti koje su prisutne za njihovo provođenje u pojedinim školama. Implementacijom ovog modula, modul Matura SŠ (koji je u ovom obliku implementiran prošle godine) će kao ulaz dobiti podatke nastale na osnovu vec provedenog nastavnog procesa što će u mnogome ubrzati proces prijavljivanja, evidentiranja i praćenja polaganja mature učenika u srednjim školama Tuzlanskog kanton.

Na seminaru su učestvovali predstavnici svih gimnazija i srednjih škola koje u svom sastavu imaju upisane učenike koji pohađaju gimnazijsko obrazovanje. Na seminaru su svoj doprinos dali i podijelili svoja iskustva predstavnici Mješovite srednje škole Tuzla i Gimnazije "Meša Selimović" Tuzla koji  već mjesec dana rade na implementaciji i testiranju ovog modula u svojim školama.

Na kraju seminara učesnici su aktivno učestvovali u diskusiji (chatu) te na taj način odklonili određene nedoumice koje su imali na početku seminara.

Seminar je održan on-line preko Zoom aplikacije, 26.03.2021.godine (petak) u periodu od 13.00 do 15.30 časova. Organizotor seminara je  Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona, a moderator seminara  i prezentator navednog modula bio je stručni savjetnik Đulaga Hadžić.