Aktuelnosti

Pregleda: 2682

U povodu obilježavanja 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika

21.2.2017.


Članice Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) obilježavaju u utorak, 21. februara, Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem promoviranja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Prema procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. vijeka odumrijeti više od polovine, čak i do 90 posto.

Najviše su ugroženi jezici s malim brojem govornika od nekoliko stotina ili desetina, kao i jezici koji pripadaju malim zajednicama koje nisu civilizirane sa stanovišta zapadnih standarda i nemaju institucije, smatraju lingvisti.

Povodom Dana maternjeg jezika, generalni direktor UNESCO-a Irina Bokova rekla je da je jezička raznovrsnost zajedničko nasljeđe ljudi i da se za dobrobit svih mora koristiti višejezičnost, te da  UNESCO štiti jezičke različitosti, odaje priznanje jezicima autohtonih naroda i nastoji da se njihov glas čuje u projektiranju obrazovne politike, razvoja i socijalne kohezije.Također je istakla da je višejezičnost "živi resurs", koji se treba koristiti za dobrobit svih.  UNESCO obilježava Dan maternjeg jezika već 12 godina, a ove je  godine posvećeno višejezičnosti za inkluzivno obrazovanje.

U školama na području Tuzlanskog kantona, Dan maternjeg jezika se obilježava na različite načine, od postavki učeničkih radova, održavanja radionica za učenike, pa do kulturno-umjetničkog programa. 

 


Izvor: Azra Mujkanović, stručni savjetnik