Aktuelnosti

Pregleda: 2354

Početak realizacije trogodišnjeg projekta „Razvijanje kulture čitanja učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona“

23.1.2018.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona Tuzla i Rotary Club Tuzla realizuju trogodišnji projekat „Razvijanje kulture čitanja učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona“. Projekat se realizuje u okviru tri komponente: a) popunjavanje školskih biblioteka nedostajućim naslovima u vrijednosti: 190 000 KM; b) realizacija obuke za nastavnike i jačanje kompetencija sa ciljem poboljšanja učeničke čitalačke kulture; i c) formiranje/reorganizacija kutka za čitanje u osnovnim školama TK.

Seminaru održanom u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona, 19. i 20.1.2018. godine prisustvovalo je 24 nastavnika iz osnovnih škola koje su uključene u prvoj godini realizacije ovog projekta. Na seminaru su, u okviru radionica, obrađene teme: „Odgovornost nastavnika u razvijanju kulture čitanja“; ‘’Strategije kritičkog čitanja’’;‘’Čitanje kao inspiracija’’„Naučne činjenice o čitanju“; „Pjesnička radionica“; „Novi pristup rječniku”;„Swot analiza reorganizacije/formiranja kutaka za čitanje“;

Do juna tekuće godine nastavnici će istraživačke zadatke implementirati u razredima. U narednom periodu bit će uključene sve osnovne škole na području Tuzlanskog kantona.

 


Izvor: Azra Mujkanović